Natalie Van Dyck
Juridisch raadgever - Advocaat
Natalie is sinds 2008 advocaat aan de Balie van Antwerpen.
Samen met Eric Vervaeke, Ben Antonissen en Nikolaas Van Steenkiste richtte Meester Van Dyck in 2021 Castor Advocaten op.
Zij is onder meer gespecialiseerd in het vastgoedrecht, met in het bijzonder het appartementsrecht en het huurrecht.
Natalie behandelt ook dossiers in het bouw- en aannemingsrecht, ondernemingsrecht, beslag- en insolventierecht en verkeersrecht.
Tot slot is zij actief in de materie van het personen- en familierecht en is zij erkend jeugdadvocaat.
Interview met Natalie:
DVS: “Beste Natalie, omschrijf jezelf in een paar woorden”.
Natalie: "Ik los graag problemen op, heb een scherp oog voor detail en ik ben doortastend en zelfbewust."
DVS: “Je bent één van de oprichters van het kantoor Castor Advocaten en je bent ondertussen 15 jaar advocaat. Was het een jeugddroom om advocaat te worden?”
Natalie: "Nee, helemaal niet. Ik wilde eigenlijk geneeskunde studeren. Tot iemand me erop wees dat ik er niet voor terugdeinsde om voor mezelf op te komen als ik mezelf (of ook anderen in mijn dichte omgeving) onrechtvaardig behandeld voelde. Ik ging er heel ver in om anderen van hun ongelijk te overtuigen (lacht). Nu weet ik dat gelijk halen niet de essentie is. De advocatuur geeft mij de mogelijkheid om op te komen voor de belangen van cliënten en wat zij belangrijk vinden. Daar haal ik veel voldoening uit."
DVS: “Je bent onder meer gespecialiseerd in het vastgoedrecht. Hierdoor belanden er regelmatig dossiers met betrekking tot de gedwongen appartementsmede-eigendom op je bureau.
Wanneer ben je voor de eerste keer met deze materie in aanraking gekomen en wat heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat je je o.m. in mede-eigendom bent gaan specialiseren?”
Natalie: "Door mijn patron, mr. Marc Meulyzer, kwam ik voor het eerst in aanraking met eigendomsdossiers. In deze dossiers moet je als advocaat rekening houden met het formele aspect van de regelgeving maar ook oog hebben voor het menselijke aspect. De relatie tussen syndicus en mede-eigenaar en mede-eigenaars onderling is complex; samenleven is niet evident, ook al zijn er regels om op terug te vallen. Ik tracht steeds bemiddelend op te treden tussen partijen maar dit is jammer genoeg niet altijd haalbaar."
DVS: “Waar en in wiens gezelschap vind je het na de werkuren en tijdens een welverdiende vakantie leuk vertoeven? En heb je een bepaalde hobby?”
Natalie: "Bij mijn echtgenoot en 3 kinderen. Wij trekken er graag op uit in de natuur, naar de kust of de bergen, als het maar enige rust biedt.
Sinds kort ben ik begonnen met hockey. Het is een leuke teamsport in de buitenlucht en het biedt me alles wat ik nodig heb om mijn verstand op nul te zetten."
DVS: “Als je terugkijkt op de voorbije jaren en vooral op de voortdurend en snel veranderende maatschappij, zou je dan vandaag opnieuw voor dit beroep kiezen? Waarom wel? Waarom niet?”
Natalie: "Jawel. Verandering voelt misschien ongemakkelijk aan, maar is nodig. Zo heeft het lang geduurd voordat Justitie op de trein van digitalisering sprong, maar ik ben blij met de veranderingen die nu langzaamaan ingevoerd worden zoals de invoering van verschillende platformen (RegSol, Diplad, Just-on-Web, JustRestart, J-Box, ed..) die de communicatie tussen verschillende actoren binnen Justitie toch enigszins vergemakkelijken. De covidpandemie heeft de digitalisering nog meer in een stroomversnelling gebracht.
Anderzijds heerst er nu toch een grotere concurrentie dan vroeger en vergt het van advocaten veel energie en blijvende studie om op de hoogte te blijven van alle wetswijzigingen die worden doorgevoerd ingevolge die snel veranderende maatschappij."
DVS: “Vertel ons tot slot heel kort een weetje over jou”
Natalie: "Ik volgde 6 jaar lang klassieke zang aan de muziekschool."
DVS: “Hartelijk dank voor dit interview. We zijn vereerd en blij dat je deel uitmaakt van het expertenteam van De Vrijwillige Syndicus.”