Tom Vandermeersch

Technisch raadgever - Expert mede-eigendom

Tom Vandermeersch

Tom heeft ruim 30 jaar ervaring als syndicus. 

Initieel als zelfstandige, waarbij hij zowel het technische, financiële als administratieve beheer van VME's van A tot Z op zich nam.  Later in opdracht van verschillende marktbepalende spelers waar hij zowel op directieniveau als via strategische en adviserende rollen diverse veranderingstrajecten mee implementeerde.

Tegenwoordig begeleidt Tom vanuit 'Appartementor' syndici/mede-eigenaars en raden van mede-eigendom.

Hij doet dit vanuit een onafhankelijke positie, hands-on en steeds volgens de noden van de eigenaar/syndicus of de VME.

'Onafhankelijk syndic advies op maat' is dan ook zeker geen holle slagzin.

Door zijn ruime ervaring en afgelegde parcours beschikt Tom over een uniek netwerk in Vlaanderen dat hij desgewenst kan inzetten.

Voorts staat Tom bekend omwille van zijn bemiddelende en charismatische aanpak zonder zo nodig confrontatie te schuwen.

Interview met Tom Vandermeersch

🎤 DVS:  “Beste Tom, je bent al meer dan 30 jaar actief in de syndicuswereld. Wanneer kwam voor het eerst in aanraking met deze tak binnen het vastgoeddomein en wat heeft je ertoe aangezet om zelf als syndicus aan de slag te gaan?

Tom VDM:  “Bij toeval kreeg ik zo’n 30 jaar geleden de vraag om het beheer van een residentie in Brugge op mij te nemen. Ik vervulde toen mijn legerdienst, had met andere woorden niet erg veel om handen en stemde in voor een mandaat van één jaar. Gaandeweg kreeg ik de smaak te pakken en werd uiteindelijk tot twintig keer toe met unanimiteit van stemmen herkozen. Ik opteerde telkens voor een jaarlijks mandaat. Mijn standpunt is immers dat wanneer er geen vertrouwen meer zou zijn, het niet langer zin heeft om voor een samenwerking te opteren.”

🎤 DVS: “Uiteindelijk, na zoveel jaren ervaring, heb je op een bepaald ogenblik toch beslist om de syndicuswereld achter je te laten. Althans toch voor een bepaalde periode. Was daar een reden voor?”  

Tom VDM:  “Het zit eigenlijk zo. Gedurende 20 jaar combineerde ik  een managementfunctie binnen de voedingsindustrie met het syndicschap. Toen ik echter door de eigenaar van het bedrijf waarvoor ik werkte, gevraagd werd om CEO te worden, was de combinatie niet langer werkbaar. Toen dit bedrijf naderhand werd verkocht, pakte ik mijn voormalige rol als syndicus weer op. Aanvankelijk ging ik bij een lokale speler uit Tielt, met een bijkantoor in Nieuwpoort, aan de slag. Vervolgens ging ik aan de slag bij de grootste syndicuskantoor van het land. Ik leidde er de kantoren van Knokke en van Oostende, zette nadien vooral de contacten met promotoren op om nog later (op vraag van de toenmalige eigenaars) de organisatie te leiden. Een existentieel verschil in visie tussen de familie en mezelf zorgde er echter voor dat er een einde kwam aan de samenwerking. Op dat ogenblik had ik het gehad met targets en KPI’s en nam ik deel aan examens voor de Vlaamse Overheid, waar ik bij de VDAB aan de slag ging.”

🎤 DVS: “Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Uiteindelijk begon het bij jou terug te kriebelen om opnieuw in de sector die jij zo mooi vindt aan de slag te gaan. Dan wel niet meer als syndicus, maar als mentor. Daarom richtte jij je eigen bedrijf Appartementor op.  Vertel in het kort iets meer over Appartementor: waarvoor staat het, welke dienstverlening biedt het aan?”  

Tom VDM:  “Appartementor met als baseline ‘onafhankelijk syndic advies op maat’ heeft vier doelgroepen: VME’s, syndici, promotoren en partners van VME’s. Bij  B2B-kanalen ligt de klemtoon vooral op het mentoren, begeleiden en adviseren. Bij Appartementor ligt de klemtoon er voornamelijk op om mijn contacten (mede-eigenaars, vrijwillige syndici en leden van de raad van mede-eigendom) op een onafhankelijke manier met raad en daad bij te staan. Hiervoor doe ik beroep op mijn ervaring, marktkennis en uitgebreid netwerk van allerhande stakeholders. Ik zorg voor een onafhankelijke visie op de dagdagelijkse werking binnen de VME of zorg voor begeleiding en/of tijdelijke bijstand omtrent de werking van de zittende syndicus. Het is steeds mijn betrachting om een bemiddelende rol te spelen tussen de VME en de syndicus. Als dit niet lukt, wordt soms ook gevraagd om - steeds op basis van objectieve parameters - de VME te begeleiden naar een nieuwe syndicus. Ikzelf neem immers niet langer mandaten op.”

🎤 DVS: “Waar en in wiens gezelschap vind je het na de werkuren en tijdens een welverdiende vakantie leuk vertoeven? Beoefen je een hobby?”  

Tom VDM:  “Volgend jaar ben ik dertig jaar gelukkig gehuwd met Saskia. Zij is mijn grote steun en toeverlaat vooral op de momenten dat het wat minder makkelijk was. Saskia is trouwens de bedenker van de originele bedrijfsnaam Appartementor. Verder vertoef ik graag op restaurant waar ik bijzonder kan genieten van aangenaam gezelschap, heerlijke spijs en lekkere wijn. Iets wat zich overigens vertaalt in wat overtollige kilo’s. Daarom ga ik dagelijks zo’n uurtje wandelen met Baziel, onze lieve Golden Retriever, en zonder de minste twijfel mijn allerbeste vriend. Voorts hou ik bijzonder veel van de Oostenrijkse rust, de Franse cultuur en de Italiaanse levenskunst. Niet toevallig ook drie landen met uitstekende wijnen. J”

🎤 DVS: “Vertel ons tot slot heel kort een weetje over jou.” 

Tom VDM:  “Zij die me wat kennen, weten dat ik een echte ‘Cercletrutte’ ben. Voor zij die niet zo goed in ons voetbalwereldje thuis zijn, wil dit zeggen dat ik een donkergroene supporter van Cercle Brugge ben. De ‘Vereniging’ heeft er trouwens een bijzonder knap, succesvol jaar op zitten. Dus dat belooft...”

🎤 DVS: “Tom, hartelijk dank voor dit interview. We zijn blij dat je deel uitmaakt van het expertenteam van  De Vrijwillige Syndicus.”